DMV op weg naar digitaal rijden

Als sinds het begin van ons bestaan rijdt de DMV analoog, eenvoudig een draai  aan de trafo geven plus wat aan-uit knopjes en iedereen kan meedoen.

Doordat de treinen niet allemaal even hard rijden is er in de loop van de tijd een bloksysteem van VanMeekeren aangeschaft. Dit systeem zorgt ervoor dat treinen (bijna) niet meer op elkaar botsen. De modules konden zonder grote aanpassing  daarvoor geschikt worden gemaakt.  Tot op heden gebruiken wij dit systeem  wanneer we met een grote module baan op beurzen ons presenteren.

Nu digitale aansturing steeds meer gebruikt wordt en de mogelijkheden steeds uitgebreider worden, kunnen we niet achterblijven. De DMV is op weg naar digitaal rijden, maar dan zonder dat een trein of loc digitaal hoeft te zijn. Dan kom je vanzelf uit bij het systeem van Dinamo.

Station op de beurs

Voor de aansturing van Dinamo met de pc hebben we gekozen voor het programma Koploper. Dit programma is heel uitgebreid en nog gratis ook. Het is niet ondenkbaar dat we ook andere software pakketten zullen gaan testen om te kijken welke het beste voor onze baan werkt.

Met het Dinamo systeem kunnen digitale- en analoge locs gelijktijdig worden aangestuurd, maar ze kunnen dan niet samen in hetzelfde blok rijden. Je moet het een beetje voostellen alsof de decoder op het spoor zit en niet in de loc. Leden zijn dus niet verplicht om hun treinen digitaal te maken, de analoge treinen worden ‘digitaal’ aangestuurd  met Dinamo. Plezier voor iedereen dus!

Om dit moment wordt er hard gewerkt aan het opnieuw indelen van blokken en het bedraden van alle modules. De sporen worden aangesloten volgens een eigen ontwikkelde norm waarbij uitwisselbaar en universeel plus geordend en herleidbaar de belangrijkste uitgangspunten zijn.

Door de aansluitingen universeel en uitwisselbaar te maken kunnen we drie vormen van aansturen gebruiken:

  • Analoge handregeling met transformatoren,
  • Analoge blokbezetmelding met VanMeekeren
  • Digitale blok aansturing met de PC via Dinamo.

We hebben dus altijd een back-up in het geval van storingen. Het is een dan kwestie van stekkers omzetten.

Dus rij je digitaal of analoog en vind je het leuk om deel uit te maken van onze vereniging, wordt dan lid! Hoe meer zielen hoe meer vreugde!

Connectors