FB

DMV

Nieuws archief

januari 2018
m D w d v Z Z
« sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Eurospoor 2017

In het eerste weekend van november is de grootste modelspoorbeurs van Nederland: Eurospoor!
Wij zijn erg blij dat we zijn uitgenodigd voor deze 25ste editie.
We hebben dit jaar nog nooit eerder vertoonde nieuwe modules en zetten voor het eerst 2 stations in.

Kortom wij hebben er zin in, zien we u ook aan onze baan op 3, 4 of 5 november?

Voor meer informatie: www.eurospoor.nl

 

DMV niet open op Landelijke Modelspoordagen!

Belangrijke mededeling voor bezoekers NMF Landelijke modelspoor dagen! Helaas zijn wij dit jaar NIET open tijdens de NMF Landelijke Modelspoor dagen. Dit komt omdat wij afgelopen weekend op de modelspoorbeurs Zutphen zijn geweest en daarom is onze clubruimte nog niet gereed voor bezoekers. Wellicht dat we een andere keer dit jaar zelf iets organiseren.
Bericht promoten

Nieuwe video Modelspoorbeurs Zupthen 2017

Nieuwe video Rail 2017

Bekijk de nieuwe video van de modelspoorbeurs Rail 2017. 18 minuten beeldmateriaal van onze baan!

Nieuwe video Eurospoor 2016

Weer een bijzonder mooie film van onze baan op Eurospoor 2016 met dank aan Pilentum. Zelfs de DE-2 van garnuiro komt voorbij!

Video DMV op Eurospoor 2016

Ook dit jaar heeft Hans Winter weer mooie filmbeelden gemaakt van onze baan. Kijk en geniet en misschien tot op de volgende beurs!


Met dank aan Hans Winter!

Nieuwe How-to pagina – Digitaal maken locomotieven

Op onze site hebben we sinds kort een nieuwe How-to pagina voor uitleg bij het digitaal maken van locomotieven. Deze pagina zal steeds verder worden uitgebreid met ervaringen van onze leden. Klik hier om naar de pagina te gaan.

WP_20160817_22_46_20_Pro

Nieuw opstelterrein

Sinds ons oude analoge opstelterrein niet meer goed past bij onze gedigitaliseerde baan (dinamo – koploper) en de oude fleischmann wisseltjes die daar op lagen stuk voor stuk defect raakten, zijn we een nieuw opstelterrein aan het ontwikkelen.

In het nieuwe opstelterein willen we meer mogelijkheden met digitaal rijden. De uitgangspunten;

-Meer aankleding voor het publiek.
-Digitaal treinen bufferen.
-Een keerlus (hondebot) geïntegreerd, ons vorige opstelterrein had alleen kopsporen.
-Een aantal opzet sporen die met een analage trafo bediend kunnen worden maar ook kan overschakelen op koploper.
-Viersporige aansluiting met parallel doorlopende sporen
-Afneembare lus zodat de modules ook als doorgaande baan gebruikt kunnen worden.
-Peco code 55 wissels met servo aansturing.
-evt een fly-over geintegreerd
-inspiratie wissels kijfhoek

nieuw opstelterein voor beeld kijfhoek

Het ontwerp hebben we gemaakt in SCARM en 1:1 uitgeprint.

nieuw opstel terrein 3

De modules zijn 4st 100x60cm + 1st 100x50cm

nieuw opstelterrein

nieuw opstel terrein2

nieuw opstel terrein1

Wij openen onze deuren op 2 en 3 april

In dit weekend zijn de landelijke modelspoordagen van de NMF, dat betekend dat veel clubs hun deuren openen voor alle belangstellenden. Ook wij openen op beide dagen onze deuren!
Van 10:00 tot 16:00 uur kunt u ons bezoeken en kijken wat er mogelijk is met modelspoor.

De Delftse Modelbouwvereniging, kortweg DMV, is een gezellige en leuke vereniging met ca. 25 enthousiaste leden van alle leeftijden. We bouwen aan een Nederlandse modulebaan en een Duitse bergbaan, beide in schaal N. Met deze banen staan we een paar keer per jaar op grote modelspoorevenementen. Kom gezellig langs en zie hoe onze treinen rijden!

De DMV zit in BINCK 36 (in de kelder van gebouw M) Binckhorstlaan 36, Den Haag.
Op het terrein wordt d.m.v. pijlen de looproute naar onze clubruimte aangegeven.

DMV Open Dag 2016-1

NMF op bezoek

Op Rail 2016 hebben we de NMF (Nederlandse Modelspoor Federatie) op bezoek gehad, met het idee meer van hun leden weten te komen.

Tijdens deze leuke en gezellige ontmoeting hebben ze onze voorzitter geïnterviewd. De schrijver van de NMF heeft er een heel leuk verhaal van gemaakt:

Woonde ik maar in Den Haag! Ik slenter rond op Rail 2016 en maak een rondje om de immense modulebaan van de Delftse Modelbouw Vereniging. En nog een rondje. Wow, wat is daar veel te zien! Ik spreek een van de leden aan en word onmiddellijk gastvrij uitgenodigd om “binnen” te komen. Voorzitter Arjan wordt opgetrommeld en hij biedt fotograaf Jan en mij direct een plek aan de koffietafel en schenkt ons ook meteen in. Van hieruit is het treinbedrijf goed te observeren. Gemoedelijk en relaxed zorgen ze voor een afwisselend treinverkeer. De nodige transportkisten verraden dat we hier met vakkundige hobbyisten te maken hebben. Maar liefst vijf computerschermen staan de heren ter beschikking om het treinverloop in de gaten te houden. Drie huistelefoons maken het mogelijk onderling zonder geschreeuw te communiceren. Zes clubleden tel ik; op zaterdag en zondag zullen het er zeker tien zijn, om nog maar te zwijgen over de inzet bij de opbouw en de demontage. In totaal telt de club zo’n 25 leden, die op maandag- en donderdagavond kunnen bouwen aan hun prachtige banen.

rail2016-1 rail2016-2

Station Delft (het oude wel te verstaan; hier geen op hol slaande draaideuren door turbulentie in een tunnel) staat centraal. Maar liefst acht doorgaande sporen en de nodige opstelsporen staan hier ter beschikking. Tussen de drie hoofdsporen heeft Paul een waarlijk kunststukje gebouwd: twee dubbele kruiswissels en twee asymetrische driewegwissels zijn hier samengevoegd tot een indrukwekkende wisselstraat. Er waren maar liefst acht aandrijvingen nodig om dit geheel te bedienen. Tot voor kort werden die van Conrad betrokken; van lieverlee wordt overgeschakeld op servomotoren. En let wel: we hebben het hier over 1:160, schaal N! Onder de baan ziet dat er beslist indrukwekkend uit.

rail2016-3 rail2016-4

In een hoekje staat een digitale testbaan gereed. Daarop is ook te zien hoe een arduino nano en een bijpassend shield (allebei uit China laten overkomen voor in totaal vijf euro) een servo aansturen die op zijn beurt prachtig traag de wisseltongen omlegt.
De baan eindigt aan beide zijden in een keerlusmodule. Daartussen kunnen de heren flink variëren met een keur aan modules. Vandaag vormt een boogbrug de blikvanger. Zelfbouw uiteraard, zoals zoveel trouwens. Huisjes ontwerpen in een Cad-programma en in 3D (laten) printen, ze draaien er hun hand niet voor om. Op die manier komen grachtenpandjes en authentieke bruggetjes in beeld. Er is sowieso het nodige te zien; niet alleen de techniek, maar ook de scenery komt goed aan zijn trekken. Weilanden, speeltuin, groenvoorziening, het is goed toeven hier. Alleen die lui van het hoekhuis hebben er een puinhoop van gemaakt in hun voortuin! Daar zullen de buren niet blij mee zijn.

rail2016-5 rail2016-6

Op hun beurt keken de DMV-ers een beetje bedenkelijk toen ze zagen dat de kidsbaan op de beurs direct naast hun plek was geprojecteerd. In de praktijk valt het alles mee; ’t is gewoon een gezellige drukte – een happy beursday. Daarbij is de club wel aan jeugd gewend. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 28 en 35 jaar! Welke vereniging kan dat nazeggen? Paul bijvoorbeeld werd lid op zijn vijftiende en is inmiddels de spil in het digitale web van Koploper en Dinamo. Wie kan voorspellen welke rol Ryan (8 jaar) en Quinten (11 jaar) over tien jaar zullen spelen? Ze vermaken zich voorlopig prima achter de schermen van deze club en kunnen al een beetje bijspringen als hun opa of hun oom even worden weggeroepen. Dan klimmen ze op de hoge kruk en houden de hand aan de muis om te kunnen ingrijpen als er onverhoopt toch een trein op avontuur gaat.
De DMV heeft trouwens meer banen en een van de plannen is om te gaan zorgen voor veel meer beweging in stad en landschap. Een dynamische club dus, die ooit in een loods in het techniekmuseum begon, daarna belandde op de zolder van een zalencentrum, maar sinds enige tijd 100 m2 onderdak heeft gevonden in een kelder van gebouw M aan de Binckhorstlaan 36 in Den Haag. Ja, woonde ik daar maar!

Heren van de NMF bedankt voor deze geweldige bijdrage!

Meer weten over de NMF, klik dan HIER